Hanat ja tyyppihyväksynnät

Juuri vähän ennen hanojen ja suihkujen asennusta törmäsin Facebookin Raksakimpassa tietoon, että joissakin kunnissa ollaan tarkkoja hanojen suomalaisista tyyppihyväksynnöistä. Rupesin selvittämään asiaa ja kauhukseni huomasin, että vain yksi valitsemistamme hanoista löytyi VTT:n viralliselta tyyppihyväksyntälistalta. Siinä vaiheessa sydän löi muutaman lisälyönnin ja rupesin jo laskemaan, mitä kaikkien hanojen vaihtaminen tulisikaan maksamaan.

Ensihätääntymisen jälkeen selvitin asiaa lisää. Kävi ilmi, että tyyppihyväksyntä on vapaaehtoinen ja tuotteita voi myydä Suomessa ilman sitä. Tyyppihyväksyntää ei myöskään tarvitse hakea Suomesta erikseen, jos sellainen on saatu jostain muusta pohjoismaasta. Eikä tyyppihyväksyntä ylipäätään ole ehdoton, koska sitä ei vaadita rakennusmääräyksissä, mutta jotkut kunnat ovat ottaneet erityisen tiukan linjan uudisrakennusten kohdalla.

Olimme valinneet pääosin Grohen hanoja ja kyselin tyyppihyväksyntäasiasta vielä Grohen maahantuojalta Oy Teknocalor Ab:ltä. Useat Grohen hanat on tyyppihyväksyttyjä Tanskassa, joten sama hyväksyntä on pätevä myös Suomessa. Meidän valitsemistamme hanoista keittiön hanalla on ainoastaan saksalainen tyyppihyväksyntä, mutta maahantuojan mukaan sitä on asennettu paljon myös uudisrakennuksiin.

Meillä oli tänään kunnan kvv-käyttöönottotarkastus ja kaikki hanat läpäisivät tarkastuksen. Eikä niistä edes kyselty tyyppihyväksyntää. Vain keittiön hanasta kirjoitettiin erillinen huomio, että hanan juoksuputken liikettä ei ole rajoitettu (vaikka rakentamismääräyskokoelma D1, luku 2.3.11 näin ohjeistaa), mutta tämäkään ei ollut este käyttöönotolle. :)

Tässä siis meille tulevat hanat:

 • suihkut: Grohe Euphoria
 • keittiö: Grohe Zedra
 • pesuallashana: Grohe Essence
 • kodinhoitohuone: Grohe Concetto
 • ammehana: Mora Rexx
hanat

Kuvat: Grohe ja Mora

3 ajatusta artikkelista “Hanat ja tyyppihyväksynnät

 1. Tuomas

  Missä kunnassa hyväksymiskäytäntö oli tällainen? Meillä on samanlaiset ajatukset hanojen suhteen Vantaalla.

  Vastaa
  1. MariKe Kirjoittaja

   Talomme on Kirkkonummella. Olen kuullut muiltakin tahoilta samanlaisia kommentteja ja nähtävästi joissakin kunnissa ollaan tosi tarkkoja. Pääsääntöisesti hyvät hanat (joihin esim. Grohe nähtävästi kuuluu) hyväksytään, mutta mahdollisesti tulee tuollainen lisämerkintä tai jokin muu vastuuvapauslauselma. Tämähän tarkoittaa vain sitä, että rakentaja on vastuussa kaikista ongelmista, jos jotain tulee – mutta eiköhän rakentaja joka tapauksessa vastaa kaikesta muutenkin. :) Jos haluaa olla varma, että valittu hana hyväksytään, niin kannattaa varmaan kysyä etukäteen kunnan kvv-tarkastajalta.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s